GO UP
Image Alt

Malediven

De Malediven is grote eilandengroep bestaande uit 26 atollen. Een atol is een groep eilanden dat in een ring ligt en een meer in het midden heeft. De eilandengroep is te vinden op ongeveer 500 kilometer ten zuidwesten van India in het continent Azië. Aan de westkant ligt het op enkele duizenden kilometers uit de kust van Afrika ten hoogte van Kenia en Somalië. De Malediven heeft een eilandoppervlak van in totaal 298 vierkante kilometer. Veel van de eilanden zijn niet bewoont en zijn speciaal ingericht voor het bezoek van toeristen. Deze resorts zijn het hele jaar door te bezoeken en deze vakanties zijn perfect voor mensen die willen genieten van het prachtige kristal heldere water, de fantastische onderwaterwereld en de luxe hotels met fantastische service. De Malediven zijn ook het ideale vakantieoord voor een onvergetelijke huwelijksreis.

Natuur en Toerisme

De Malediven zijn uniek op aarde en staan bekend om de uitgestrekte natuur en de vele toeristen die deze komen bezoeken. Het bekendste natuurverschijnsel is het koraalrif dat voor vele eilanden op de zeebodem leeft. Na het tropisch regenwoud is het koraalrif het meest gecompliceerde ecologische systeem op aarde. Hier leven honderdduizenden verschillende species. Het is daarom absoluut niet toegestaan om het koraalrif aan te raken. Naast het koraalrif zijn er ook vele zeldzame vissen en wieren in de wateren rond de eilanden te vinden. Mede door het heldere water zijn de Malediven hierdoor één van ‘s werelds mooiste onderwatersport bestemmingen. De Malediven is één van de beste locaties om een walvishaai of een manta rog tegen te komen.

De komst van de vele toeristen in deze unieke omgeving kan een verstoring opleveren van het milieu. Door de inkomsten die de Malediven ontvangen door de toeristen kan er ook veel worden gedaan voor het behoud en onderhoud aan de zeldzame natuur. Er zijn op dit moment veel projecten gaande om het koraal en de natuur extra te beschermen. Toeristen kunnen hier ook een steentje aan bijdragen door zich aan de huisregels van de resorts en hotels te houden. De meeste eilanden geven direct na aankomst een overzicht van alle huisregels. Probeer zuinig om te gaan met water en probeer zoveel mogelijk afval, zoals plastic, glas en karton weer mee naar het resort te nemen. Als iedereen zijn steentje bijdraagt, dan kan iedereen nog lang blijven genieten van de prachtige natuur op de Malediven.

Vliegen naar de Malediven

Op het eiland Hulhulé is Malé International Airport te vinden. Door de grote toeristische aantrekkingskracht van de resorts vliegen er veel Internationale vliegtuigmaatschappijen direct op Malé International Airport. Vanuit Nederland of België zijn er helaas geen directe vluchten meer te vinden, maar met een overstap in het Midden-Oosten is de vliegverbinding vanuit Amsterdam prima in orde. Luchtvaartmaatschappijen Emirates en Etihad Airways vliegen meerdere malen per week op Malé en hierdoor kunt u vanuit Amsterdam in ongeveer 13-15 uur naar de Malediven reizen. Houd er nog wel rekening mee dat er vanaf de luchthaven nog een extra reis gemaakt moet worden naar het resort of hotel. Door de beperkte reismogelijkheden bent u vaak nog wel een paar uur onderweg met een boot of met een watervliegtuig.

Tijdzone, valuta & taal

De tijdzone in de Malediven is UTC+5. Dat zorgt voor een tijdverschil van 4 uur met Nederland. In de Malediven kennen ze geen zomer of winter tijd en daarom is er vanaf het moment dat in Nederland de zomertijd in gaat slechts 3 uur tijdsverschil.

Op de Malediven wordt betaald met de Maldivische rufiyaa (MVR). De ‘cent’ in deze munteenheid heet ‘laari’. Eén rufiyaa is honderd laari. De koers van deze munteenheid wisselt sterk door de instabiele economische situatie in de Malediven. Op de resorts zijn eigenlijk geen pinautomaten te vinden, dus hou er rekening mee dat u voldoende contant geld op zak heeft mocht u bijvoorbeeld een fooi willen achterlaten. Het is overigens vrij gebruikelijk om in de resorts met een creditcard of in Dollars te betalen. Op Malé en bij de luchthaven zijn wel pinautomaten te vinden, maar hou er rekening mee dat ze niet op elke hoek van de straat staan zoals u gewend bent in Nederland.

De officiële taal op de Malediven is Divehi, maar dit staat ook wel bekend als Maldivisch. De taal is één van de minst gesproken talen ter wereld. Op twee eilanden groepen wordt de taal gesproken met het dialect ‘Mahl’. In dit dialect is de taal meer vermengt is met het ‘Singalees’, de taal die gesproken wordt in Sri Lanka. De resorts zijn allemaal erg toeristisch en hier is het geen probleem om u zelf in het Engels verstaanbaar te maken.

Drinkwater, elektriciteit & internet

Het kraanwater in de Malediven is niet drinkbaar. De meeste resorts hebben een eigen waterzuiveringsinstallatie waardoor het ontzilt zeewater of grondwater uit de kraan komt. Het advies is daarom om geen water uit de kraan te drinken maar de waterfilters te gebruiken die op de resorts worden aangeboden. Het is natuurlijk ook mogelijk om mineraalwater uit flessen te drinken, maar aangezien dit allemaal geïmporteerd moet worden is de prijs van een fles mineraalwater aan de prijzige kant.

Het elektriciteitsnet op de Malediven is 230 Volt en heeft een frequentie van 50 Hertz. Dit voltage gebruiken we ook in Nederland. Het is echter afhankelijk van het resort welk type stopcontact u zal tegenkomen. De stopcontacten wisselen vaak, waardoor wij u altijd zullen adviseren om een wereldstekker mee te nemen om gegarandeerd gebruik te kunnen maken van uw apparatuur. De meest voorkomende stopcontacten zijn de Europese (ook gebruikt in Nederland), Engelse of de Indiaanse variant. Het elektriciteitsnet op de Malediven is niet erg stabiel en het kan geregeld voorkomen dat de stroom tijdelijk uitvalt.

Zoals op veel plekken in het buitenland is het handig om een lokale simkaart te kopen voor uw telefoon. Doe dit het best meteen op het vliegveld. Op de kleinere eilanden kunt u geen simkaart kopen, wel op Male in telefoonwinkeltjes. Bellen via internet kan natuurlijk ook en kost niks: gebruik Facetime, Skype, Whatsapp, Line of soortgelijke internetdiensten. De meeste hotels en resort bieden draadloos internet aan, maar niet altijd gratis. In Malé zijn enkele internetcafés, die vaak worden gebruikt om te gamen.

Bevolking

Er wonen 436.330 (2017) mensen op alle eilanden die de Malediven telt. Dit aantal stijgt ontzettend snel, want door het toerisme is er veel werkgelegenheid op de eilanden waar resorts en hotels te vinden zijn. Malé is de hoofdstad van de republiek der Maldiven. Hier woont ongeveer 25% van de populatie van alle mensen. Het eiland oppervlak van Malé is slechts 1,7 km² en is zwaar overbevolkt. Op het onbewoonde eiland Hulhulé, dat behoord tot het Kaafu-atol, is men op dit moment bezig om land te winnen en hierop hoopt men spoedig een deel van de overbevolkte mensen van Malé te kunnen huisvesten. Tevens is op Hulhulé het Malé International Airport te vinden.

Cultuur

Alle inwoners van de Malediven zijn moslim. De islam staat centraal in het leven van de Maldiviërs en beheerst hun dagelijks leven tot in het kleinste detail. Alle Maldiviërs zijn Sunni-moslims – de enige toegestane religie in het land. Als toerist merk je hier overigens weinig van. De bevolking neemt het geloof serieus, maar de islam heeft in de Malediven een geheel eigen karakter. Zo hebben vrouwen meer vrijheden dan in de Arabische wereld waar dit geloof zeer streng wordt nageleefd. Behalve het geloof in Allah en zijn profeet vrezen veel eilandbewoners de Jinnis. Dit zijn boze (zee)geesten die verantwoordelijk worden gesteld voor alles wat niet door de Koran of de wetenschap verklaard kan worden.

De bevolking is een mengeling van verschillende volken. Arabische, Afrikaanse, Indiase, Maleisische en Indonesische zeevaarders ontmoetten elkaar eeuwenlang op de Malediven. De grote fysieke verscheidenheid van de Maldiviërs laat dit zien: van kroeshaar tot een Arabische neus. De oorsprong van de bevolking van de Malediven is door de vele volken dus zeer divers.