GO UP
Image Alt

Bora Bora

Bora Bora is gelegen in de Stille Oceaan tussen Australië en Zuid-Amerika en vormt samen met meerdere eilanden Frans-Polynesië. Bora Bora behoort samen met Tahiti en Moorea tot de meest bekendere eilanden van Frans Polynesië, dat in totaal bestaat uit 128 eilanden. Tahiti vormt het belangrijkste eiland waar ook de hoofdstad Papeete is gelegen. Met de 128 eilanden, 300.000 inwoners vormt Frans Polynesië een Frans overzees land. Bora Bora ligt zo’n 260 kilometer ten noordwesten van Tahiti en heeft een omtrek van circa 32 kilometer. het is een vulkanisch eiland omringd door een turquoise lagune. De vulkaan van Bora Bora, de Otemanu, vormt het hoogste punt van het eiland met een hoogte van 727 meter. Aangezien het eiland, net als de rest van Frans Polynesië, hoort bij Frankrijk is de voertaal Frans. Echter, vooral de jongeren op het eiland spreken goed Engels. Het eiland telt ongeveer 4.500 inwoners waarvan de meeste wonen in Vaitape, de grootste plaats van het eiland.

Ontdekking

Bora Bora werd in het begin van de 18de eeuw ontdekt door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen. Ten tijde van de Tweede Wereld Oorlog werd er door de Amerikanen een kleine vliegbasis op het eiland gebouwd. Deze vliegbasis heeft tot de jaren ’60 van de vorige eeuw dienst gedaan als enige internationale luchthaven van het land. Bora Bora is misschien wel de bekendste vakantie bestemming in de Grote Oceaan. Op het eiland bevinden zich meerdere resorts. De bekendste zijn waarschijnlijk degene met de bungalows die over het water zijn gebouwd. De toeristenindustrie is de enige inkomstenbron van het eiland. Het eiland heeft een tropisch regenwoudklimaat met de meeste neerslag tijdens de Nederlandse wintermaanden. Tijdens deze maanden kunnen hier ook tropische stormen en orkanen voorkomen. Deze combinatie zorgt ervoor dat Bora Bora minder geschikt is als winterzon bestemming. de gemiddelde jaartemperatuur ligt hier overdag rond de 30 graden Celsius. Tijdens de avond en nacht zakt het kwik hier gemiddeld een graad of 6 á 7. De zeetemperatuur is hier het hele jaar erg aangenaam en erg geschikt om in te zwemmen en te snorkelen.

Activiteiten

Bora Bora is prachtig en je zult hier volop genieten van de overweldigende flora en fauna op dit eiland. En niet alleen vanuit een ligbed aan het strand! Het eiland biedt de mogelijkheid om prachtige wandeltochten te maken. En natuurlijk kun je ook de prachtige onderwaterwereld ontdekken. Daarnaast kun je een ritje maken over het hoofdeiland en in aanraking komen met de geweldige bewoners van Bora Bora.

Ontdek de prachtige natuur

Heel eenvoudig met een snorkel kun je al kennis maken met de prachtige onderwaterwereld. Je ontdekt de vele tropische vissen, schildpadden, dolfijnen en het prachtige koraal. Zelfs walvissen en haaien kun je hier tegenkomen! Maar de absolute blikvangers van dit eiland zijn de Manta’s. Er zijn verschillende mogelijkheden om een excursie te boeken waarbij je per boot de mooiste snorkelspots aandoet. ieder hotel op Bora Bora kan je van meer informatie voorzien. Ook voor scuba-diving kun je excursies boeken. En of je nu een ervaren duiker bent of je eerste les nog moet krijgen, op Bora Bora is alles mogelijk!

Ook boven water is er genoeg moois te ontdekken. Zo kun je eenvoudig wandeltochten maken onder begeleiding van een Engelstalige gids. Je kunt ook zelf langs de weg rondom het eiland een mooie tocht maken van zo’n 32 kilometer. Aanrader is wel om het in de ochtend te doen om de hitte in de middag te vermijden. Verder is het zeker de moeite waard om een jeepsafari naar de Mount Otemanu te boeken en de prachtige watervallen op het eiland te ontdekken.

Kennismaking met de bewoners en het traditionele Bora Bora

Met de auto of op de fiets kun je het hoofdeiland van Bora Bora erg makkelijk verkennen. Niet alleen de natuur zal je doen geloven dat je in het paradijs bent, maar ook zeker de bewoners die je gastvrij en trots zullen begroeten op hun eiland. Op het hoofdeiland krijg je een idee hoe de mensen hier leven, ver verwijderd van het westerse bestaan. Karretjes met verse vis rijden hier rond om de bewoners te voorzien van de lekkerste maaltijden. Bewoners genieten gezamenlijk van een biertje en kinderen spelen in de wonderschone natuur. Ook zie je veel bewoners druk bezig met hun kano, die ze niet alleen als vervoersmiddel gebruiken, maar ook voor de belangrijke races op Bora Bora. Dans behoort ook tot een van de belangrijke tradities van dit eiland. Je kunt eenvoudig kennis maken met vuurdansers en natuurlijk de hula wedstrijden.

Hawaiki Nui Va’a

Kanovaren is de nationale sport van Frans-Polynesië. Iedere eilandbewoner lijkt zijn eigen kano te hebben, die hij kunstig door de branding stuurt. Het hele jaar door zie je mensen in alle vroegte naar zee gaan, om te trainen voor de Hawaiki Nui Va’a. Dan varen honderd zespersoons kano’s uit vanaf Raivavae. Vervolgens leggen ze de 116 kilometer richting Bora Bora af. Wie als eerste op Bora Bora aankomt, wacht eeuwige roem. De tocht gaat voornamelijk over open zee, zoals ook de voorouders van de Polynesiërs al eeuwen geleden naar nieuwe eilanden voeren.

Actie

Voor de sportievelingen heeft Bora Bora genoeg te bieden! Veel hotels en resorts zijn voorzien van fitness faciliteiten, maar het eiland staat vooral bekend om de watersporten die je hier kunt beoefenen. Zo kun je o.a. waterskiën, zeilen en surfen op misschien wel het mooiste plekje op aarde!Je kunt ook kiezen voor een catamaran cruise te maken of om de omgeving te bekijken vanuit een helikopter! Ook is het mogelijk om de Mt Pahia te beklimmen op het eiland, waar je zult worden beloont met een overweldigend uitzicht over het eiland.